Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Kulinarstvom promovišu kulturološke različitosti

Datum: 26.06.2018.

Veliki Internacionalni kulinarski kamp, koji se sprovodi u okviru projekta ''Omladinska kuhinjska laboratorija'', okupio je 40 budućih kuvara iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije. Oni će do 30. juna, kroz kulinarstvo, promovisati kulturološku različitost. Moto kampa glasi: “Isti sastojci čine različita jela različitih nacionalnih kuhinja”. Čast i zadovljstvo da kamp proglasi otvorenim pripao je Bosiljki Srdić, zamenici gradonačelnika Kikinde:

- Ovo je veoma lepa prilika da okupimo veliki broj mladih iz nekoliko zemalja u regionu, kako bi pokazali da još uvek znamo da negujemo toleranciju, razumevanje i saradnju, odnosno sve one najvažnije životne vrednosti. Održavanje ovakvih skupova veoma je važno i za naše obrazovne ustanove - ocenila je ona.

Kulinarski kamp organizovao je „Resurs centar za održivi razvoj“, u saradnji sa “Panonskom incijativom” i Ekonomsko - trgovinskom školom. Dragana Dukić, supervizor projektnih aktivnosti, smatra da je neophodno da se budući kuvari, i svi koji žele da se bave kulinarstvom, obuče za ono što postaje naša svakodnevica:

- To je priprema bezbedne hrane za one koji ne mogu sve da jedu. Ovo će biti lepa prilika da uz druženje mnogo toga i nauče - kaže Dragana Dukić. Naša najpoznatija nacionalna promoterka sirove hrane, Maja Volk, odlučila je da deo bogatog znanja prenese učesnicima kulinarskog kampa:

- Moram da priznam da sam imala malu tremu jer sam sada među pravim profesionalcima u kuhinji. Međutim, biće mi ovo sjajna prilika da svima prenesem pored znanja i veliku motivaciju. Nadam se da ću ih jako zainteresovati za hranu i da će ovo biti generacija koja pomera granice- poručila je Maja Volk.

Nazad