Grb Kikinde

Актуелно

Будите информисани...

Кулинарством промовишу културолошке различитости

Датум: 26.06.2018.

Велики Интернационални кулинарски камп, који се спроводи у оквиру пројекта ''Омладинска кухињска лабораторија'', окупио је 40 будућих кувара из Мађарске, Румуније, Хрватске и Србије. Они ће до 30. јуна, кроз кулинарство, промовисати културолошку различитост. Мото кампа гласи: “Исти састојци чине различита јела различитих националних кухиња”. Част и задовљство да камп прогласи отвореним припао је Босиљки Срдић, заменици градоначелника Кикинде:

- Ово је веома лепа прилика да окупимо велики број младих из неколико земаља у региону, како би показали да још увек знамо да негујемо толеранцију, разумевање и сарадњу, односно све оне најважније животне вредности. Одржавање оваквих скупова веома је важно и за наше образовне установе - оценила је она.

Кулинарски камп организовао је „Ресурс центар за одрживи развој“, у сарадњи са “Панонском инцијативом” и Економско - трговинском школом. Драгана Дукић, супервизор пројектних активности, сматра да је неопходно да се будући кувари, и сви који желе да се баве кулинарством, обуче за оно што постаје наша свакодневица:

- То је припрема безбедне хране за оне који не могу све да једу. Ово ће бити лепа прилика да уз дружење много тога и науче - каже Драгана Дукић. Наша најпознатија национална промотерка сирове хране, Маја Волк, одлучила је да део богатог знања пренесе учесницима кулинарског кампа:

- Морам да признам да сам имала малу трему јер сам сада међу правим професионалцима у кухињи. Међутим, биће ми ово сјајна прилика да свима пренесем поред знања и велику мотивацију. Надам се да ћу их јако заинтересовати за храну и да ће ово бити генерација која помера границе- поручила је Маја Волк.

Назад