Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Sećanja na žrtve “krvavog januara” ne smeju da izblede

Datum: 09.01.2020.

To je osnovna poruka komemorativnog skupa održanog danas, trećeg dana Božića, u znak sećanja na strašan zločin koji se dogodio 9. januara 1942. godine. Fašisti su tada u dvorištu Kurije streljali trideset rodoljuba. Senima nevinih žrtava kraj spomen ploče sa imenima i prezimenima nastradalih Kikinđana i Mokrinčana poklonili su se Miodrag Bulajić, član Gradskog veća i Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga, ali i predstavnici SUBNOR-a, rođaci i kikindski izviđači. Fašisti su u znak odmazde za tri ubijena nemačka poljočuvara u našem ataru, streljali po 30 rodoljuba u Kikindi, Mokrinu, Zrenjaninu, Novom Miloševu, Banatskom Aranđelovu i Mokrinu. Krvavi pir je na ovom mestu počeo 3. januara. U dvorištu Kurije streljano je devet pripadnika Dragutinovačkog odreda. Potom je 9. januara ubijeno još 30 antifašista.

 

OPŠIRNIJE

Nakon Božićne liturgije, po sedmi put, lomljena velika česnica

Datum: 07.01.2020.

Svečanoj Božićnoj liturgiji danas je u hramu Svetog Nikole prisustvovao veliki broj vernika, ali i zvaničnici lokalne samouprave i Severnobanatskog okruga. Najradosniji hrišćanski praznik vernicima je čestitao jerej Milan Petrović.
 

 

OPŠIRNIJE

Milica obradovala roditelje i Kikinđane

Datum: 06.01.2020.

Katarina Švraka (21) iz Kikinde, rodila je prvu bebu u 2020. godini. Malenu Milicu i njenu majku danas je danas je posetila Stanislava Hrnjak, predsednica gradske Skupštine. Porođajno odeljenje, već po tradiciji, posetile su i predstavnice kikindskog Crvenog krsta. One su uručila poklone majkama koje su trenutno u porodilištu, dok je Stanislava Hrnjak vaučer u iznosu od 50.000 dinara, predala Miličinoj mami.

 

OPŠIRNIJE

Dečiju Novu godinu proslavili najmlađi Kikinđani

Datum: 31.12.2019.

Najmlađi Kikinđani i njihovi roditelji, tačno u podne, na platou ispred Gradske kuće, dočekali su Dečju Novu godinu. Za stotinak mališana i njihovih roditelja praznični program priredili su članovi hora „Čuperak“ i Dečjeg pozorišta „Lane”, a sa njima se družio i Deda Mraz. Čika u crvenoj odori najpre je mališane pozdravio sa balkona Gradske kuće, a onda im se se pridružio na bini.

 

OPŠIRNIJE

Anketa

Pobolјšajmo grad... Gde planirate da provedete godišnji odmor?
GLASAJTE 517  glas(ov)(a)

Plati karticom i pobedi


 OPŠIRNIJE

E-uprava


Projekti

Projekti...
Unapređenje povezanosti Banata

Projekat pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata“ (eng. „Improvement of Banat Connectivity – IBC“) nastao je iz potrebe stanovnika duž obe strane granice, za boljom međusobnom povezanosti i prohodnosti.

Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu

Projekat „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ ima za cilj jačanje ekonomske i socijalne kohezije rumunsko-srpske pogranične oblasti zajedničkim promovisanjem nasleđa i razvojem turizma.

Mreža mobilnosti radne sanage u prekograničnoj oblasti

Projekat „Mreža mobilnosti radne snage u prekograničnoj oblasti“ ima za cilj da se na osnovu zajedničkih prekograničnih akcija rumunskih i srpskih učesnika postigne više izbalansiran i održiv društveno-ekonomski razvoj rumunsko-srpske pogranične oblasti

Prekogranična saradnja 3

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija opština Kikinda realizuje projekat „Living Heritage“ – Kulturno nasleđe

Kikinda - naš zajednički dom

Kikinda - naš zajednički dom je projekat finansiran od strane evropske Unije u okviru IPA 2011 programa. Glavni korisnici ovog projekta su izbegla i interno raseljena lica.

Prekogranična saradnja 2

U okviru prekograničnog programa Rumunija – Srbija opština Kiknda realizuje projekat projekt "Flood Prevention – For Better Life Quality" – "Zaštita od Poplava – Za Bolji Kvalitet Života"

Prekogranična saradnja

U okviru prekograničnog programa Rumunija – Srbija opština Kiknda realizuje projekat projekt „Common actions, common values – Resita and Kikinda, together for the future“

 Zaštita zdravlja životinja - Animal Health Protection

Projekat iz programa prekogranične saradnje Mađarska Srbija koji predstavlja nastavak saradnje između opština Kikinda i Mako kao i Javne agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda i Neprofitnog komunalnog preduzeća ''Makói Kommunális Nonprofit Kft'' iz Makoa.

Elektronsko glasanje

Dosegnuvši visok nivo i impelmentirajući koncept e-uprave nametnula se dodatna potreba za uvrštavanjem modula elektronskih sednica Skupštine opštine, kao i Opštinskog veća, koji je Opština Kikinda krenula da realizuje svojim sredstvima.

 Lokalni akcioni plan politike za mlade

Lokalni akcioni plan politike za mlade opštine Kikinda najvažniji je strateški dokument politike za mlade i jedan od ključnih elemenata inegrisanog sistema podrške mladima. Ciljna grupa su mladi od 15 do 30 godina bez obzira na društveni položaj, nacionalnost, versko, političko, seksualno ili drugo opredeljenje.