Grb Kikinde

Aktuelno

Budite informisani...

Sove i kultura spojile Maleziju i Kikindu

Datum: 22.11.2019.

Nakon što su čitav dan proveli u Kikindi i upoznali se sa bogatstvom Ateljea i Muzeja “Terra”, prošetali jednom od najlepših ulica na svetu i predstavili svoju zemlju učenicima Ekonomsko-trgovinske škole, predstavnici amabasade Malezije u Srbiji na čelu sa otpravnikom poslova Nikom Ady Armanom priredili su pravi kulturni doživljaj u Narodnom muzeju. Kikinđani su mogli da uživaju u plesu i muzici ove daleke zemlje, a Arman ih je pozdravio na srpskom jeziku. Nakon umetničkog programa “Očaravajuća Malezija u gradu sova” i otvaranja izložbe slika malezijske umetnike Elize Taj u Galeriji “Tera”, Arman se osvrnuo na dan proveden u našem gradu.

 

OPŠIRNIJE

Gradonačelnik ugostio opravnika poslova ambasade Malezije

Datum: 22.11.2019.

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, upričio je danas prijem za otpravnika poslova ambasade Malezije u Beogradu. Nik Ady Arman i njegovi saradnici po prvi put su gosti Kikinde. U želji da se bliže upoznaju sa turističkim i kulturnim znamenitostima našeg grada, izabrali su da u Kikindu dođu tokom “Sovembra”. Manifestacija kojom se promoviše prirodni fenomen, oličen u najvećem zimovalištu sovs utina na svetu, privlači sve veći broj inostranih turista. Gosti iz daleke zemlje za domaćine će u Narodnom muzeju prirediti umetnički program “Očaravajuća Malezija u gradu sova”.

 

OPŠIRNIJE

Kikinđane očekuje umetnički program “Očaravajuća Malezija u gradu sova”

Datum: 21.11.2019.

Poseban pečat 8. manifestaciji "Novembar-mesec sova”, koja se u Kikindi održava do 30. novembra, daće umetnički program “Očaravajuća Malezija u gradu sova”. Naš grad u petak će posetiti gosti iz Malezije. Predvodiće ih otpravnik poslova ambasade Malezije u Beogradu, gospodin Nik Ady Arman. On je izrazio želju da se se upozna sa gradonačelnikom Kikinde, vidi naše turističke i kulturne znamenitosti, ali i da obiđe Ekonomsko trgovinsku školu.

 

OPŠIRNIJE

Obeležena 101. godišnjica oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu

Datum: 20.11.2019.

Povodom 20. novembra, Dana oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, na spomen kosturnicu na Železničkom groblju, vence su položili zvaničnici lokalne samouprave i Severnobanatskog upravnog okruga. To su učinili i predstavnici Udruženja Srpskih ratnih veterana, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912- 1920. godine, SUBNOR-a, Saveza rezervnih vojnih starešina i drugi. Nakon komemoraitvnog skupa kraj kosturnce u kojoj je sahranjeno skoro 200 dobrovoljaca- Srba, Rusa i Rumuna, obeleževanje 101. godišnjice oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, nastavljeno je u holu Gradske kuće. Venci su položeni kraj spomen ploče pukovniku Dragutinu Ristiću, komadantu pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”. Na današnji dan, 20. novembra 1918. godine, on je građanima Kikinde objavio da je u njihov grad stigla sloboda. Spomen ploča postavljena je na ovom mestu prošle godine, a otkrili su je gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov i Lazar Demić, potpredsednik GO Saveza potomaka učesnika ratova 1912 - 1920. godine. Demić je podsetio da je, uz spomen kosturnicu na Železničom groblju, ovo jedino spomen obeležje u gradu koje nas vraća u stogodišnju prošlost i dodao da su veče ranije, povodom 101. godišnjice oslobođenja Kikinde u Prvom svetskom ratu, u Kulturnom centru, predstavljanje knjiga dr Milana Micića „Amerikanci- srpski dobrovoljci iz SAD 1914-1918“ i „Banat novembar 1918“.

 

OPŠIRNIJE

Anketa

Pobolјšajmo grad... Gde planirate da provedete godišnji odmor?
GLASAJTE 475  glas(ov)(a)

Plati karticom i pobedi


 OPŠIRNIJE

E-uprava


Projekti

Projekti...
Unapređenje povezanosti Banata

Projekat pod nazivom „Unapređenje povezanosti Banata“ (eng. „Improvement of Banat Connectivity – IBC“) nastao je iz potrebe stanovnika duž obe strane granice, za boljom međusobnom povezanosti i prohodnosti.

Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu

Projekat „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ ima za cilj jačanje ekonomske i socijalne kohezije rumunsko-srpske pogranične oblasti zajedničkim promovisanjem nasleđa i razvojem turizma.

Mreža mobilnosti radne sanage u prekograničnoj oblasti

Projekat „Mreža mobilnosti radne snage u prekograničnoj oblasti“ ima za cilj da se na osnovu zajedničkih prekograničnih akcija rumunskih i srpskih učesnika postigne više izbalansiran i održiv društveno-ekonomski razvoj rumunsko-srpske pogranične oblasti

Prekogranična saradnja 3

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija opština Kikinda realizuje projekat „Living Heritage“ – Kulturno nasleđe

Kikinda - naš zajednički dom

Kikinda - naš zajednički dom je projekat finansiran od strane evropske Unije u okviru IPA 2011 programa. Glavni korisnici ovog projekta su izbegla i interno raseljena lica.

Prekogranična saradnja 2

U okviru prekograničnog programa Rumunija – Srbija opština Kiknda realizuje projekat projekt "Flood Prevention – For Better Life Quality" – "Zaštita od Poplava – Za Bolji Kvalitet Života"

Prekogranična saradnja

U okviru prekograničnog programa Rumunija – Srbija opština Kiknda realizuje projekat projekt „Common actions, common values – Resita and Kikinda, together for the future“

 Zaštita zdravlja životinja - Animal Health Protection

Projekat iz programa prekogranične saradnje Mađarska Srbija koji predstavlja nastavak saradnje između opština Kikinda i Mako kao i Javne agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda i Neprofitnog komunalnog preduzeća ''Makói Kommunális Nonprofit Kft'' iz Makoa.

Elektronsko glasanje

Dosegnuvši visok nivo i impelmentirajući koncept e-uprave nametnula se dodatna potreba za uvrštavanjem modula elektronskih sednica Skupštine opštine, kao i Opštinskog veća, koji je Opština Kikinda krenula da realizuje svojim sredstvima.

 Lokalni akcioni plan politike za mlade

Lokalni akcioni plan politike za mlade opštine Kikinda najvažniji je strateški dokument politike za mlade i jedan od ključnih elemenata inegrisanog sistema podrške mladima. Ciljna grupa su mladi od 15 do 30 godina bez obzira na društveni položaj, nacionalnost, versko, političko, seksualno ili drugo opredeljenje.